Kasvivärijäys

Saan usein kyselyitä kasvivärjäykseen liittyen, ja ajattelin avata aihetta teille postauksen muodossa, sekä kumota jotain myyttejä ja uskomuksia mitä kasviväreihin liittyy.

Mitä ovat kasvivärit?

Kasviväri on värjäävistä kasveista ja yrteistä valmistettu luonnollinen väri. Puhdas kasviväri tehdään ainostaan luomuviljellyistä kasveista ja vedestä, eli se ei sisällä mitään keinotekoisia tai synteettisiä ainesosia. Yleisimmät värjäyksessä käytettävät värjäävät kasvit ovat indigo, cassia, amla, ja henna. Näiden lisäksi erilaisia kasveja ja yrttejä käytetään syventämään tai murtamaan sävyjä. Tyypillisesti käytettyjä ovat koivu, nokkonen, kamomilla, punajuuri, ja kehäkukka. Kasviväri on hiusta sekä hiuspohjaa hoitava käsittely. Lisäksi kasviväri on biohajoava tuote ja siksi ekologinen vaihtoehto perinteiselle synteettiselle värille.

Mitä sävyjä on mahdollista saada aikaan?

Tämä riippuu paljon pohjasta. Kasviväreillä on tyypillisesti mahdollista saada aikaan laaja kirjo erilaisia luonnollisia vaalean, punaisen, oranssin sävyjä, sekä lisäksi kylmiä että lämpimiä ruskean eri sävyjä. Musta on mahdollista saada aikaan kasvivärein, mutta toisinaan pohjasta riippuen tämä saattaa vaatia useamman värjäyskerran. Mikäli sinulla on toiveissa tietty sävy ja olet epävarma onko se mahdollista saada aikaan ole yhteydessä koulutettuun ekokampaajaan niin saat vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Sitten niihin myytteihin, uskomuksiin ja erilaisiin minulta usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kylmät sävyt

Monet kysyvät saako kasviväreillä aikaan kylmiä sävyjä, vai ovatko värjäyksen lopputulokset aina punertavia? Kyllä, kasvivärillä saa aikaan kylmiä ruskean sävyjä, sekä hiekkaisia ja karamellisia vaaleita sävyjä. Ainoastaan henna on väriltään lämmin punainen.

Voiko käsvivärillä vaalentaa?    

Kasviväreillä ei ole mahdollista vaalentaa hiusta. Toki väriä saadaan kirkastettua ja taitettua kasvivärin avulla. Silmä näkee lämpimät sävyt vaaleampina. Esimerkiksi vaaleaan hiukseen voidaan tuoda lämpöä cassian avulla jolloin saadaan aikaan illuusio vaaleammasta sävystä, mutta todellisuudessa pohja ei kuitenkaan vaalene. Kasviväri tuo hiuksiin upea kiillon, mikä sekin tekee vaikutelmaa kirkkaammasta väristä, sillä valo heijastuu hiuksen pinnasta paremmin kun se on hoidettu. Savivaalennus on ekologinen tapa vaalentaa hiusta, mutta savivaalennus EI ole kasviväri sillä se sisältää hapetetta (vetyperoksidi).

Kasviväri ei peitä harmaita.

Harmaita hiuksia kasviväri ei peitä yhdellä värjäyskerralla täysin, mutta minusta se on juuri parasta kasvivärissä. Yhdellä värjäyskerralla harmaat jäävät kultamaan vaaleampina raitoina lopputuloksessa. Tuplavärjäyksellä saadaan kuitenkin täydellinen harmaanpeitto. Suosittelen ehdottomasti ensin kokeilemaan yhtä värjäyskertaa! Sitten jos tuntuu että kaipailee lisää peittävyyttä ensi kerralla varaa ajan tuplaväriin.

Indigoa ei voi vaalentaa

Indigoa ei suositella vaalennettavaksi sillä se ei välttämättä vaalene kauniisti, ja sävystä saattaa tulla tunkkainen vihertävän sinertävä. Tietenkin myös indigoa voidaan lähteä vaalentamaan esimerkiksi savivaalennuksella, mutta tällöin asiakkaan tulee olla tietoinen siitä, että vaalennuksessa voi tulla epätoivottuja sävyjä. Hiusten vaaleneminen riippuu siitä kuinka monta kertaa hiusta on värjätty. Vaalentamisessa kärsivällisyys onkin valttia, joten anna sille aikaa. Turhan nopeita tuloksia ei kannata odottaa, vaan tämä on pidempi prosessi.

Jälkihapettuminen

Kasviväri jälkihapettuu vielä muutaman vuorokauden värjäyksen jälkeen. Mitä tämä tarkoittaa? Ilman happi hapettaa kasvivärin jolloin se kiinnittyy hiukseen ja kehittyy ”valmiiksi” sävyksi.

Näyttääkö väri siis erilaiselta kun lähdet liikkeestä verrattuna siihen miltä väri näyttää muutaman päivän kuluttua? Kyllä näyttää. Etenkin tummat kylmät sävyt jotka sisältävät paljon indigoa muuttuvat paljon, sillä värjäyksen jälkeen sävy saattaa ensin vihertää (riippuen pohjasta). Muutaman päivän päästä väri on kuitenkin todella kaunis kylmä ruskea ja kaikki vihreys on tipotiessään. Ensimmäisellä värjäyskerralla tämä saattaa tuntua vieraalta, mutta sitten sitä oppii luottamaan kasviväreihin. Luonnollisesti värjäysprosessi tarvitsee vain hiukan enemmän aikaa kehittyäkseen, joten ole siis kärsivällinen ja varaa sille hieman aikaa. Mikäli sinulla on juhlat tulossa, tule väriin jo hyvissä ajoin ennen juhlia, esimerkiksi viikko pari ennen kampauksen tekoa.

Ennakoitavuus

Voiko kasviväreillä ennakoida tulevaa sävyä? Kyllä tietenkin voi siinä mielessä, että jos tehdään ruskeaa sävyä, niin tiedetään että väristä tulee ruskea. Mitään värikarttoja kasvivärisarjoille ei kuitenkaan ole saatavilla, sillä niin tarkkaan ei voida määrittää tulevaa sävyä että voisimme luvata että juuri tämän tupsun värinen lopputuloksesta tulee. Kasvivärin vielä kehittyessä muutaman päivän on senkin vuoksi tarkan ennakkotoiveen toteutumisen seuraaminen haastavampaa. Lisäksi lopputulokseen vaikuttaa se, että yksikään kasvi ei ole täysin identtinen toiseen verrattuna. Auringon sekä veden määrä luonnollisesti vaikuttavat kasvin latuun, ja myös se, milloin kasvi kerätty, kuivattu, ja millaisia menetelmiä käyttäen.

Mielenkiintoinen fakta on myös se, että ihon PH-arvo vaikuttaa kasvivärin sävyyn, sillä onhan kyseessä kuivattu kasvi joka reagoi ympäristöön. Nämä seikat saavat aikaan sen että sävyt ovat jokaisella asiakkaalla aina yksilöllisiä. Nämäkin seikat ovat minusta kasvivärin parhaita puolia! <3

Pysyykö kasviväri?

Kasviväri on verrattavissa kestoväriin, eli kyllä väri pysyy. Kasvivärin pysyminen on kuitenkin aina yksilöllistä, ja tähän vaikuttaa muun muassa hiusten rakenne, aiemmat käsittelyt, sekä pesuväli. Kasvivärin laatu vaikuttaa sen pysyvyyteen, ja eri valmistajien tuotteissa on laatueroja. Pysyvyyteen vaikuttaa oleellisesti paitsi kasvivärin laatu, myös vaikutusaika – eli se miten kauan värin on annettu vaikuttaa. Kasviväreissä vaikutusajat ovat tyypillisesti 30-60 min, ja pidempäänkin värin voi hyvin antaa vaikuttaa. Sanoisin että jos halutaan pysyviä lopputuloksia antaisin värin vaikuttaa tunnin (ilman lisälämpöä).

Sopiiko kasviväri vaihtelun haluisille asiakkaille?

Kasviväri ei ole optimaalinen vaihtoehto mikäli olet jatkuvasti vaihtamassa hiustesi väriä. Tämä toki riippuu miten suurta vaihtelua kaipaat. Mikäli tahdot olla välillä vaalea sävyä ja toisinaan hypätä kokonaan mustaan ja sitten taas vaaleaan, kasvivärein ei saada näin suuri muutoksia aikaan nopeasti. Toisaalta, en kyllä suosittele synteettisillä väreilläkään hyppimistä ääripäästä toiseen jatkuvasti, sillä vaikka hiukset saadaan esimerkiksi mustasta vaaleaksi, kärsii hiuksen kunto siinä rutkasti.

Kasvivärein saadaan kuitenkin sävyn muutoksia aikaan helposti tummempaan suuntaan, mutta vaalentaminen on haasteellisempaa mikäli sen tahtoo tehdä ekologisesti ja hiuksen kuntoa varjellen.


Voiko kasviväreille olla allerginen?

Kaikelle on mahdollista olla allerginen. Myös erilaiset ristiallergiareaktiot ovat mahdiollisia. Havainnollistaakseni mikä ristiallergia tarkoittaa annan esimerkin: henkilö joka ei ole päärynälle allerginen voi kuitenkin reagoida siihen siitepölyaikaan mikäli on allerginen siitepölylle. Tätä kutsutaan ristiallergiaksi. Kasvivärisekoituksissa käytetään yrttejä ja erilaisia kasvinosia syventämään tai murtamaan värjäävien kasvien sävyä. Koivu on yksi näistä, joten jos reagoit koivulle muista mainita se kampaajallesi.

Ole rohkeasti yhteydessä koulutettuun ekokampaajaan mikäli jokin askarruttaa. Näin voidaan arvioida aina henkilökohtaisesti mitä voidaan tehdä sinun hiuksillesi.

About The Author

2 thoughts on “Kasvivärijäys

 1. Moi,
  Täytän kohta 15 vuotta ja olisin kiinnostunut kasviväreistä. Värjäättekö alle 16-vuotiaiden hiuksia?

  1. Hei,

   kasvivärjäyksessä ei ole lain asettamaa suositusikärajaa. Meillä karmassa harkitaan tapauskohtaisesti.
   En näe estettä mikäli henkilö on 15 vuotias ja hänen kanssaan on käyty läpi miten kasviväri toimii ja käyttäytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *