Luonnonkosmetiikasta: Vegaaninen kosmetiikka

Mitä tarkoittaa vegaaninen kosmetiikka? Jotta tuotteen voidaan sanoa olevan vegaaninen sen ainesosat eivät sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia, eikä valmista tuotetta tai sen ainesosia ole testattu eläinkokein. Jotta todella voimme puhua aidosti vegaanisesta tuotteesta meidän tulee ajatella koko tuotteen elinkaarta valmistuksesta tuotteen hävittämiseen, tässä kohtaa vegaaninen tuote ei saa aiheuttaa vahinkoa ympäristöön päätyessään takaisin luontoon.  Tuotteen biohajoavuus on minusta tärkeä osa kun puhutaan aidosti vegaanisesta tuotteesta, siksi suosisin luonnonkosmetiikkaa.  Tämä saatta kuulostaa vaikealta ja kokonaisuus onkin hyvin laaja, pilkon sitä vähän pienempiin osiin.


Vegan, vegaaninen

Eläinperäiset ainesosat luonnonkosmetiikassa

Luonnonkosmetiikassa sallittuja eläinperäisiä aineita ovat mm. Lanoliini, karmiini, mehiläisvaha, hunaja, sellakka. Harjat mitä myydään ”luonnonharjaksena” ovat todellisuudessa villisian karvaa, monet puiset työvälineet käsitellään mehiläisvahalla jotta ne hylkivät vettä eli eläinperäisiä ainesosia löytyy kyllä niin tuotteista kuin hiustenhoito välineistä.

Eläinkokeettomuus

EU:n lainsäädäntö kieltää kosmetiikka ja hygieniatuotteiden testaamisen eläinkokein. Ongelma onkin että kukaan ei valvo  noudatetaanko kieltoa. Monet kosmetiikka firmat ovat kemianteollisuus yhtiöiden omistuksessa, joten he käyttävät yhteisiä lääketeollisuuden nimissä testattuja ainesosia. Firmat ostavat ainesosia sekä ainesosa yhdisteitä monelta eri  alihankkijoilta ja onkin hyvin työlästä selvittää jokaisen ainesosan eläinkokeettomuutta eli vaikka lopputuotetta ei olisi testattu eläinkokein sen ainesosia on voitu testata. Kiinassa eläinkokeet ovat pakollisia (verkkokauppa myyntiä lukuunottamatta) joten siellä myytävä kosmetiikka on testattu eläinkokein. Eläinkokeet ovat täysin tarpeettomia ja niiden takana on aina kärsimystä ja kuolemaa. Tämän vuoksi edelleen on sertifionti (Leaping Bunnyon hyvin tärkeää joka kertoo siitä että eläinkokeettomuutta valvotaan. Sertifikaatteja on moneen lähtöön ja heidän vaatimukset ovat hyvin erilaisia, kaikki tahot eivät valvo mitenkään toteutuuko eläinkokeettomuus  käytännössä eli vain yrityksen sana riittää heille.  Erilaisiin sertifikaateihin ja niiden ehtoihin onkin syytä tutustua eikä luottaa siihen sokeasti. On olemassa sellaisia merkkejä jotka matkivat sertifikaatteja ja niille ei ole mitään perustelua. Leaping Bunny sertifiointi on tiukin eläinkokeettomuus sertifikaatti mitä tällä hetkellä on ja kertoo siitä että tuote on valvotusti eläinkokeeton. Suomessa Animalia ylläpitää listaa Leaping Bunny-sertifioiduista eläinkokeettomista tuotteista. Sanoisin yleiseksi ohjeeksi että jos kyseessä on isompi yhtiö sillä olisi syytä olla Leaping Bunny sertifiointi. Pienillä yhtiöillä joilla on muutamia tuotteita, sekä tuotteiden  INCI (ainesosaluettelo) on yksinkertainen en vaatisi sertifiointia sillä ymmärrän että se on pienelle yhtiölle suuri rahallinen panostus.  

Vegan, vegaaninen, EKOPHARMA Helsinki, Leaping Bunny, Avainlippu, Luonnonkosmetiikka

leapingbunny-logo

Biohajoavuus

Tällä tarkoitetaan sitä että tuotteen kaikki ainesosat ovat maatuvia eli hajoavat luonnossa. Monesti tuotetta ostaessa ei vältämättä tule miettineeksi sen koko elinkaarta raakaineet, tuotteen valmitus, sen käyttö, sekä tuotteen pakkauksen hävittäminen. Miten sitten biohajoavuus liittyy vegaanisuuteen? Se mitä tuote tekee ympäristölle vaikuttaa suuresti siellä asuvien yksilöiden hyvinvointiin. Esimerkkinä tästä silikonit, jotkin säilöntäaineet, massaa säätelevät ainesosat jotka saastuttavat vesistöjä ja ovat erittäin haitallisia niissä asuville yksilöille. Monet eivät tule ajatelleeksi että esimerkiksi monet synteettiset kuivasampoot sisältävät alumiinia jolle jatkuva altistuminen ei tee hyvää käyttäjän terveydelle sekä vesistöissä kohonnut alumiini pitoisuus on erittäin haitallista.

Synteettiset hiusvärit

Suurin osa synteettisistä hapettuvista (kesto sekä kevytvärit) hiusväreistä sisältää fenyleenidiamiineja kuten p-fenyleenidiamiini (PPD) ja sen johdannaiset jotka ovat allergeeneja ja hormooni häiritsijöitä. Nämä yhdisteet ovat voimakkaita ja myrkyllisiä eikä niiden soisi pääsevän luontoon. Laitan tähän Allergia ja Astmaliiton listan yleisimmistä  voimakkaista erittäin herkistävistä kemikaaleista: (https://www.allergia.fi/kemikaalit/hiusvarit/)

  • p-fenyleenidiamiini (INCI: p-Phenylenediamine)
  • tolueeni-2,5-diamiini (INCI: Toluene-2,5-Diamine)
  • 2-nitro-p-fenyleenidiamiini (INCI: 2-Nitro-p-Phenylenediamine)
  • 4-amino-2-hydroksitolueeni (INCI: 4-amino-2-hydroxytoluene)
  • p-aminofenoli (INCI: p-Aminophenol)
  • m-aminofenoli (INCI: m-Aminophenol)
  • resorsinoli (INCI: Resorcinol)

Näiden lisäksi hapettuvat värit vaativat hapetavan aineen (vetyperoksidi) lisäksi emäksen kuten ammoniakin joka on voimakkaasti hengitysteitä ärsyttävä tai/ja etanolamiinin joka on allergeeni.  Vaalentavissa valmisteissa kuten värinpoistot sekä vaalennukset käytetään vetyperoksidin sekä ammoniumpersulfaatin seosta. Tämä yhdiste ei ole allergisoiva mutta syövyttävä ja esimerkiksi iholla liian kauan pidettynä pahimmassa tapauksessa voi aiheuttaa jopa kolmannen asteen palovamman ja jopa kuolion.

Listaa erilaisista haitallisista aineista ja niiden vaikutusta ihmiseen sekä ympöröivaan luontoon sekä muuhun eliökuntaan voisi  jatkaa pitkään mutta pidetään pääpaino hiusväreissä tässä artikkelissa. Sälöilöntäaineita voisin käsitellä omana lukunaan. Miten tämä kaikki liittyy aiheeseen eli vegaaniseen kosmetiikkaan? Halusin esimerkein tuoda esiin miten vahingollisia aineista valutamme viemäristä alas vesistöön jotta konkretisoituisi se että nämä erilaiset aineet sen lisäksi että ovat niiden käyttäjälle haitallisia eivät ole biohajoavia ja päätyvät vesistöön missä ne ovat haitallisia muulle elämälle ja luonnolle.  Ei todellakaan ole kysymys ihan pikkujutusta kun miettii miten paljon näitä käytetään.

Eläinkokeettomuus ja vegaanisuus yrityksen arvoina.

Viime aikoina yritykset myös kauneus- sekä hyvinvointi aloilla ovat heränneet tarjoamaan myös vegaanisia tuotteita yhä enenevissä määrin. Erilaiset yhtiöt markkinoivat tuotteidensa olevan vegaaneille sopivia. Vegaaniset vaihtoehdot ovat myös trendikkäitä tällä hetkellä mikä on erittäin positiivista! Kolikolla on myös kääntöpuolensa sillä voidaanko aidosti puhua vegaanisesta tuotteesta sen perusteella että se on ainesosiltaan vegaaninen mutta ei täytä eläinkokeettomuutta ja ole biohajoava? Missä kohtaa markinnointi muuttuu harhaanjohtavaksi? Kuluttajana ei ole helppoa erottaa mainospuhetta aidosti vastuullista ja avoimesta toiminnasta. Tiedon etsiminen voi tuntua työläältä ja raskaalta, haluaisi luottaa että tuote on sitä mitä sanoo olevansa, mutta välillä näin ei ole. Minulla halu perustaa karma HELSINKI lähti siitä että halusin että on yritys joka on nimen omaan erikoistunut eläinkokeettomaan ja vegaaniseen kosmetiikkaan. Luonnollisesti vegaanisuus ei ole vain kosmetiikka vain se ulottuu sisutuksessa käytettäviin materiaaleihin sekä työvälineisiin. Itse vegaanina aihe on minulle hyvin lähellä sydäntä ja karma onkin pioneeri hiusalalla, sillä se on Suomessa ensimmäinen vegaanisuuteen erikoistunut ekosalonki. Olen hyvin kiitollinen että saan tehdä työtä joka täysin vastaa arvojani ja huomaan että moni jakaa samat arvot kanssani. Ihonhoidon puolella Suomessa vegaanisuuteen erikoistunut yritys on kauneushoitola Hilla , tarjoavat kotimaisella luonnonkosmetiikalla aivan ihania kasvo- sekä vartalohoitoja, sokerointeja sekä ihania hemmottelu paketteja upeissa tiloissa Hietanimen torin laidalla. Heidän kotisivut löytyvät tästä linkistä: http://www.kauneushilla.fi, heistä tarkempaa tietoa löytyy siellä. Suosittelen tukemaan kokonaan vegaanisia yrityksiä jos aihe on lähellä sinunkin sydäntäsi sillä siellä aiheeseen todella on perehdytty ja taustaselvitys tehty puolestasi. Näin varmistat että jatkossakin tälläistä palveluita on tarjolla! <3

Lähteitä

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00778

https://www.allergia.fi/kemikaalit/hiusvarit/

http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/laboratorio/ymparistoanalyysit_veden_alumiini.html

http://www.ebm-guidelines.com/dtk/shk/avaa?p_artikkeli=ttl00016

About The Author

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *