Luonnonkosmetiikasta: Hajusteetonta vegaanista luonnonkosmetiikkaa

Mitä ovat hajusteet?

Hajusteet ovat tuoksuvia, haihtuvia, orgaanisia yhdisteitä. Hajusteita käytetään peittämään tuotteen sisältämien raaka-aineiden ominaishajua ja luomaan mielikuvia tuotteesta. Hajuste voi sisältää lukuisia erilaisia yhdisteitä. Hajusteet voidaan jaotella joko synteettisiin tai luonnollisiin hajusteisiin, ja synteettinen hajuste voikin näin ollen kostua näiden molempien seoksesta. INCI-luetteloon kaikki hajusteet merkitään termeillä Aroma tai Parfum, eli tästä et voi tietää onko hajuste luonnollinen vai synteettinen.

 

Allergisoivat hajusteet

Kosmetiikkalainsäädäntö määrää, että 26 eniten allergisoivaa hajustetta on merkittävä INCI-luetteloon niiden omilla nimillään. Listan näistä löydät tästä linkistä: 26 yleisimmin allergisoivaa hajustetta – Incihaku.fi

Hajusteet luonnonkosmetiikassa

Luonnonkosmetiikassa käytettävät hajusteet ovat eteerisiä öljyjä jotka on valmistettu eri kasvien osista uuttamalla, puristamalla tai höyrytislaamalla. Eteeriset öljyt tuoksuvat voimakkailta, sillä ne ovat hyvin tiiviissä muodossa. Toiset asiakkaat sietävät luonnollisia hajusteita paremmin kuin synteettisiä, toiset eivät siedä mitään tuoksuja. Monissa kokonaan hajustamattomissa tuotteissa voi olla raaka-aineita jotka tuoksuvat, kuten esimerkiksi EKOPHARMA:n herukka hoitoaineessa on ruusuvesi.  Ruusuveden tarkoitus on kosteuttaa hiusta ja ihoa. Sitä käytetään hoitoaineissa vaikuttavana aineena, mutta ruusuvesi myös tuoksuu ruusuilta eli vaikka tuote on hajusteeton sen raaka-aineilla on ominastuoksunsa. Se miten herkkä kukin on näille reagoimaan on hyvin yksilöllistä.  Se miten koemme ja aistimme maailman on yksilöllistä ja omaa kehoaan tuleekin aina kuunnella ja kunnioittaa ❤️

Tuoksuherkkyys ja hajusteallergia

Puhutaan vähän hajusteallergian ja tuoksuherkkyyden eroista. Tuoksuherkkyys ei ole allergiaperäinen reaktio, vaan se on poikkeava tapa reagoida tuoksuihin ja hajuihin. Erilaist tuoksut ja hajut aiheuttavat oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Tutkimusten mukaan noin 40% väestöstä on tuoksuherkkiä. Tuoksuherkkyys kehittyy vähitellen kun hajusteille altistutaan jatkuvasti. Aikaisemmin tuoksuherkkyyttä pidettiin lähinnä psyykkisenä oireiluna, mutta nykyään lääketiede on tunnistanut sen elimelliseksi vaivaksi. Tuoksuherkyyteen ei ole täsmälääkettä ja toiset löytävät avun esimerkiksi antihistamiinista tai kortisonipohjaisista nenäsuihkeista. Ainoa toimiva hoitokeino on tuoksuton ympäristö, mikä on absurdia jos ajatellaan arkea. Tuoksuherkät saattavat joutua välttelemään julkisia paikkoja sekä vaikkapa julkisia kulkuneuvoja tai teattereita. Kanssaihmisiltä vaaditaan ymmärrystä ja huomaavaisuutta tuoksuherkkää kohtaan.  Hajusteallergia on hajusteisiin liittyvä kosketusallergia, joka ilmenee ihottumana niillä alueilla jotka altistuvat hajustetuille  tuotteille. Kosketusallergiaa tutkitaan lääkärin määräämillä lapputesteillä. 

Allergia- ja astmaliitton sivuilla löytyy lisäätietoa aiheesta.

Tutkimusta aiheesta voit lukea tästä linkistä:  väestotutkimus tuoksuyliherkkyydestä 2017

karman hajusteettomat tuotteet

Tuntuu että luonnonkosmetiikasta on vaikea löytää hajusteettomia tuotteita, etenkin vegaanista selaisia. Onneksi muutamalta tuotemerkeillä löytyy nämä molemmat kriteerit täyttäviä tuotteita. karman tuotevalikoimaa miettiessäni minulle oli selvää, että haluan tarjota asiakkaille hajusteettomia tuotteita (kaikki tuotteet karmassa luonnollisesti ovat vegaanisia). EKOPHARMAlla löytyy hajusteeton Herukka-sarja herkälle iholle, joka sisältää shampoon ja hoitoaineen. Lisäksi heillä on hajuusteettomia muotoilutuotteita kuten suolasuihke ja hiusvaha. FAMOlla suurin osa tuotteista on kokonaan hajusteettomia, ja FAMO-paloissa käytettävät raaka-aineet ovat yleisestikin omistuoksultaan hyvin mietoja.

 

EKOPHARMA Helsinki hajusteeton herukka sarja
FAMO shampoo- ja hoitoaine palat.

 

 

About The Author

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *