Savivaalennus

Savivaalennus on tällä hetkellä selkeästi yksi kysytyimmistä palveluista. Kuitenkin monelle kyseessä on vielä uusi käsite ja ajattelinkin että haluan avata tätä aihetta hiukan tarkemmin. Ihan ensimmäisenä aloitetaan siitä, että savivaalennus ei ole kasviväri – kasviväreillä ei ole mahdollistaa vaalentaa hiuksen omaa pigmenttiä. Sen sijan, savivaalennus on ekologinen tapa vaalentaa hiusta, sillä se on biohajoavaa. Savivaalennusaine koostuu ainoastaan kolmesta ainesosasta, näin sen INCI (ainesosaluettelo) on hyvin yksinkerainen tulkita.

Savivaalennustuotteita on tällä hetkellä saatavilla kahdelta valmistajalta: ruotsista tuleva rasoul saveen pohjautuva La Cortier sekä kotimainen MAA earth made, joka puolestaan on kaolinsavi pohjainen tuote.

Miten nämä kaksi tuotetta eroavat toisistaan? Molemmissa on savea, mutta savet ovat erilaisia. Rasoulsavi on marokkolainen saippuasavi, ja se on olemukseltaan rasvainen ja vaahtoutuva. Sen ph-arvo on 6, eli se on hellävarainen ja hoitava. Kaolinsavi eli valkosavi on muista savista poiketen valkoista sillä se ei sisällä rautaoksidia. Sen ph-arvo on 5, ja näin ollen se onkin hyvin lähellä hiuksen omaa ph-arvoa. Kaoliini on hyvin hienojakoista savea  joka on hyväksi herkälle ja ärtyneelle iholle.

 

Savi

 

Saven lisäksi molemmissa tuotteissa on sodaa sekä hapetetta. Hapetteesta vielä hiukan tarkemmin. Hapete eli vetyperoksidi (H2O2) on hajuton ja väritön neste -2 ºC – 152 ºC lämpötilassa. Hapetteen tehtävä on nopeuttaa hapettumisreaktiota. Kosmetiikassa käytetty hapete on  kemiallinen tehtaalla valmistettu aine, joka täten ei ole luonnonkosmetiikkaa. Toisaalta, vetyperoksidia esiintyy meillä myös kehossa luonnostaan ja hajotessaan se muuttuu vedeksi ja hapeksi. Eli vaikka hapete ei ole luonnonkosmetiikkaa se on täysin biohajoavaa.

Näistä aineista koostuu ekologinen savivaalennus. Saattaa kuulostaa simppeliltä, ja joskus olenkin saanut kyselyitä voisiko  savivaalennuksen valmistaa itse. Vastaus on ei missään nimessä!  Tuotteet käyvät tarkat prosessit läpi ennen kuin ne todetaan turvallisiksi. Lisäksi on erittäin tarkkaa missä suhteessa mitäkin ainetta laitetaan ja että kaikki käytettävät aineet ovat varmasti puhtaita. Itse kun lähtee leikkimään kemistiä ilman alan koulutusta seuraukset voivat olla hyvin vakavia. Ammattilainen on käynyt savivaalennukseen valmistajan tuotekoulutuksen jotta osaa käyttää tuotetta oikein.

Sitten siihen, millaisia lopputuloksia savivaalennuksella saa? Tämä riippuu hyvin paljon, niinkuin kaikessa värjäämisessä, siitä pohjasta mille savivaalennusta lähdetään tekemään. Savivaalennus vaalentaa hiusta 0,5-3 astetta, riippuen vaikutusajan pituudesta ja hapetteen vahvuudesta. Tuleekin muistaa, että kaikki mikä vaalentaa niin myös vaikuttaa hiuksen rakenteeseen – Mitä enemmän vaalennetaan, sitä enemmän syntyy sen seurauksena rakennevaurioita. Synteettinen vaalennusaine vaalentaa hiusta jopa 8 astetta eli savivaalennuksella ei päästä samaan lopputulokseen. Olen paljon kuullut termiä savikirkastus, mutta itse käytän termiä savivaalennus. Näin siksi, että hiusta vaalennetaan eikä kirkasteta. Aina kun hiusta vaalennetaan se ei haalistu mihinkään kuten väri tekee, vaan vaalennus on pysyvä. Tottakai aina voidaan tietenkin uudestaan värjätä hiusta ja näin tummentaa sitä vaalennuksen jälkeen.

 

 

Savivaalennus sopii kaiken värisille hiukselle, ja kuten mainittu, riippuu lopputulos siitä mihin pohjaan se laitetaan.  On mahdollista vaalentaa koko pää, tehdä raitoja tai pehmeitä liukuvärejä ombre tai balayage tekniikoilla.  Hiuksen kunto on tärkeä tekijä ja se tulee aina ottaa huomioon. Ammattilainen arvioikin aina voidaanko hiusta vaalentaa lainkaan. Synteettisesti aikaisemmin värjättyjä hiuksia voidaan vaalentaa savivaalennuksella, mikäli hiusten kunto tämän sallii. Kasviväreillä värjättyjä hiuksia voidaan myös vaalentaa, jos esimerkiksi henna väri on päässyt kerrostumaan hiuksiin. Indigo saattaa vaalentaessa muuttua vihertäväksi, joten indigolla värjättyjä hiuksia ei suositella vaalennettavan. Jos sinua mietityttää voidaanko sinun hiuksiin tehdä savivaalennus tai mikä tahansa muu käsittely ole rohkeasti yhteydessä sitä tarjoavan yrityksen ammattilaisiin, he auttavat sinua mielellään!

 

 

About The Author

6 thoughts on “Savivaalennus

 1. Hei ,
  Olen hennannut hiuksiani yli 1,5 v Cultivators hennalla. Mulla on paljon harmaata ja nyt haluaisinkin sen takka siirtyä vaaleampaa tukkaan missä harmaa juurikasvu ei niin näy. Onko Hennan ” poisto” mahdollista esim savivaalennuksella vai onko vaan kasvatettava Henna pois ja olla ihan kauheen näköinen seuraavan vuoden 😬?

  1. Hei,

   kyllä voidaan ehdottomasti vaalentaa hennattua hiusta. Tietenkään emme saa latvaa saman väriseksi tyven kanssa mutta saadaan pehmennettyä sitä eroa. Se on hyvin yksilöllistä miten se väri sieltä vaalenee siihen vaikuttaa mm. se kuinka paljon hennaa on kerrostunut hiukseen. Suosittelen kokeilemaan! 🙂

 2. Hei!
  Värjäsin itse elokuun alussa hiukseni cultivatorsin deep chesnut hiusvärillä. Alusta alkaen väri oli aivan järkyttävä ja näytti lähinnä sinisen, vihreän ja mustan sekoitukselta. Nyt väri on joo suurimmaksi osaksi kadonnut, mutta joissakin kohdissa on vielä sinisiä länttejä. Haluaisin vaalentaa hiuksiani kohti blondia, olisiko savivaalennus mahdollinen vai olisiko tavallinen vaalennus tehokkaampi? Olen myös kuullut kauhutarinoita, että kasviväri ei lähde ikinä pois hiuksista, onko tämä totta vai kuinka kauan kestää, että viimeisetkin värinrippeet haalistuvat hiuksista?
  Kiitos jo etukäteen vastauksesta

  1. Hei,

   todella hyvä kysymys! Moni asiakas on miettinyt samaa. Yleensä runsaasti indigoa sisältäviä värejä (kuten Cultivator Deep Chesnut) ei suositella vaalennettavan sillä on vaikea ennustaa miten pigmentti lähtee vaalenemaan. Jossain tapauksissa sinertävyys korostuu vaalentaessa. Savivaalennus on ehdottomasti hellävaraisin (ja toki ekologisin) tapa vaalentaa hiusta, mutta vaalentaa vain sen kolme astetta kun perinteinen vaalentaa jopa 9. Toki tämä näkyy sitten myös hiusten kunnossa – mitä enemmän vaalennetaan asteina, sitä enemmän syntyy rakennevaurioita. Kasviväri tietenkin hiuksista kuluu ja vaalenee siinä missä muutkin värit, mutta se on yksilöllistä miten nopeasti ja miten paljon. Jos kasviväriä on kerrostettu hiukseen useita kerroksia (eli värjätty useita kertoja vuosien saatossa), siinä tapauksessa väri lähtee vain leikkaamalla. Aina voit tietenkin tulla paikan päälle, sillä parhaan arvion saamme tehtyä kun näemme värin ja hiuksen rakenteen 🙂

   Kiitoksia hyvästä kysymyksestä!

 3. Hei!

  Olen miettinyt, että varaisin mahdollisesti vaalennusajan/väriajan kampaamoosi, mutta kysyisin nyt alkuun, että mitä sinun mielestäsi kannattaisi tehdä, jos on värjännyt melko kauan puhtaalla hennalla ja hiukset ovat todella tumman punaoranssit, mutta oma hiusvärini on täysin kylmän vaalea. Olen nyt yrittänyt kasvattaa sitä takaisin, mutta tyvikasvun kanssa näyttää vähän päälaelta kaljuuntuvalta 😀

  Haluaisin kasvattaa oman värin takaisin mahdollisimman nopeasti. Voisiko siis tuota tummaa osuutta esim. savivaalentaa jotenkin liukuvärimäisesti, jolloin tyveä ei välttämättä olisi pakko sävyttää juuri ollenkaan? Vai pitäisikö sen sijaan ennemmin värjätä tyveä koko ajan sävyä vaalentaen (hennan ja cassian seoksella) niin, että tulisi liukuväri? Jos hennaa lähtee vaalentamaan, tuleeko siitä todennäköisesti sellainen neonoranssi? Pystyykö sitä sitten jotenkin rauhoittamaan jollain kasviväriseoksellä vähemmän räikeäksi?

  Kiitos avusta 🙂

  1. Hei,

   todella hyviä kysymyksiä! Varmasti muutkin pohtivat samoja asioita.

   Hennaa voidaan lähteä vaalentamaan savivaalennuksella, se miten hyvin se vaalenee riippuu paljolti siitä miten paljon hennaa on kerrostettu latvaan. Toki hiuksen kunto sekä rakenne vaikuttavat asiaan. voidaan tehdä vaalennusta esimerkiksi balayage (liukuväri) raidoilla, jolloin ei vaalennettaisi tyveä entisestään. Toinen vaihtoehto on tosiaan tuo mainitsemasi tyven asteittain vaaleamman sävyn laittaminen jolloin saadaan liukuvärimäisesti hiukset liukumaan vaaleammasta tummempaan, näin oman värin kasvattaminen on toki hitaampaa kuin vaalentamalla latvojen sävyä.

   Kun henna vaalennetaan savivaalennuksella sävystä ei tule räikeän oranssia. Sanoisin ennemminkin peach blond tyylinen sävy mikäli hius vaalenee hyvin niin että päästään näin vaaleaan lopputulokseen. Kyllä kasvivärein pystymme taittamaan sävyä mikäli sävy menisi liian räikeäksi, tässä kohtaa täytyy olla varovainen jotta ei tummenna hiusta laittaessaan oranssisuutta. Savivaalennuksen etu on se että se vaalentaa hitaasti hiusta, näin sävyistä tulee hyvin luonnollisia ja tasaisia, toki pohjasta riippuen.

   Toivion että osasin vastata kysymyksiisi riittävän selkeästi ja informatiivisesti, kysy ihmeessä mikäli vielä jokin mietityttää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *